Контакти 0898/549276
Лицензиран холистичен кабинет „Биомедикал - Д-р Делчева“

10 причини, поради които медът е суперхрана

Хората консумират мед от хиляди години. От древни времена до ден днешен медът се използва в храни, напитки, лекарства, балсами и дори в религията. Той има много дълъг срок на годност, поради което е идеален за дългосрочно съхранение или като консервант за други стоки.

Медът се използва като естествено средство за борба с язви, изгаряния, рани и стомашни неразположения. Съвременните научни изследвания се опитват да разберат как точно действа меда и дали вярванията за неговите лечебни свойства имат научни доказателства.

Резултатите от изследванията дават все повече доказателства защо меда е суперхрана. Важно е да се отбележи всички ползи произтичат от използването на висококачествен чист мед, който не трябва да се нагрява на температура по висока от 40 градуса.

  1. Медът има антибактериални и антисептични свойства – медът помага много при лечението на рани и изгаряния, тъй като съдържа много антибактериални и антисептични компоненти. Съдържа полезни бактерии – 6 вида лактобацили и 4 вида бифидобактерии, които засилват неговите лечебни свойства. Чистия мед се използва в гелове за рани и за прочистване на засегнатите места. Спомага за намаляване на времето за лечение на леките и средни изгаряния.
  2. При възпалено гърло и кашлица – една чаена лъжица мед приет чисто или добавен към чай, сок от лимон и др. прави чудеса при болки в гърлото и успокоява кашлицата. Последните изследвания показват, че тези вярвания са подплатени с научни доказателства. Поради своите противовъзпалителни свойства той помага в борбата с инфекциите на горните дихателни пътища.
  3. Медът дава много енергия – установено е, че медът е много ефикасен заместител на въглехидрати за спортистите. Той дава голямо количество енергия, преди започването на дадено упражнение. По време на тренировка може да добавите малко мед към бутилката си с вода и по този начин да предоставите необходимата храна за мускулите си. След тренировка меда е идеален източник на въглехидрати за възстановяване на гликогена и контролиране нивата на кръвната захар.
  4. Медът подсилва имунната система – медът е чудесен имуностимулант, тъй като има свойството да подхранва антителата в организма, като белите кръвни телца. Те от своя страна се борят с инфекциите и подпомагат цялостния процес на противодействие срещи бактериите и вирусите, които атакуват тялото.
  5. Медът като съставка в кремове за лице и балсам за устни – медът е идеален компонент в кремове за лице и балсам за устни, тъй като съдържа големи количества витамин Е и много други минерали и витамини. Той помага за овлажняването и изглаждането на кожата. Неговите антибактериални свойства могат да помогнат при кожни проблеми като акне.
  6. Медът подобрява здравето на зъбите – колкото и невероятно да ви звучи малки количества мед, разредени с вода или чай могат да предотвратят появата на кариеси. Това се дължи на силните антибактериални свойства на меда. Той убива бактериите в устната кухина, които могат да доведат до разваляне на зъбите.
  7. Медът е богат на антиоксиданти – днес се правят много проучвания, за да се разбере как медът може да помогне в борбата с рака и други сериозни заболявания. Вече има доказателства, че той подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове. Резултатите от научните изследвания показват още, че меда помага за намаляване на вредните въздействия при колит.
  8. Медът помага при лошо храносмилане и проблеми свързани със стомашно-чревния тракт – компонентите съдържащи се в меда като цветен прашец, калий, киселини и фруктоза премахват стомашно-чревните проблеми. Той помага при лечение на гастроезофагиален рефлукс и бактериална диария при малките деца.
  9. Медът облекчава стреса и подобрява съня – чаена лъжичка мед в топло мляко или чай има успокояващо действие и облекчава стреса. Използва се също за по-лек и спокоен сън.
  10. Медът помага при главоболие – главоболието се проявява в следствие на много разнообразни причини. То може да бъде в резултат на дефицит на магнезий, ниско съдържание на въглехидрати в храната или твърде малко протеини. В някой от тези случаи медът може да помогне за намаляване на болката.