Контакти 0898/549276
Лицензиран холистичен кабинет „Биомедикал - Д-р Делчева“

Конопа – Суперхраната, която може да реши много от екологичните ни проблеми

Конопа е уникална растителна култура, която може да реши много от нашите глобални здравословни проблеми. Тя е суперхрана, която едновременно може да изхрани милиони гладуващи в страните от третия свят и да помогне на хората от развитите страни, като коригира техните нездравословни и вредни хранителни навици. Освен това конопа има редица щадящи природата приложения, които могат да сложат край на много от екологичните кризи, заплашващи ни днес.

Лечебните свойства на конопа

Конопените семена са може би най-калоричната и чиста храна на нашата планета. Те са богати на витамини и минерали. Освен това са единствените ядливи семена, които съдържат гама-линоленова киселина (GLA) – една от незаменимите мастни киселини. Всъщност наситеността на есенциалните мастни киселини в конопа е в идеални пропорции за нашите тела. Много хора погрешно смятат, че не могат да бъдат вегани, тъй като си мислят, че единствените източници на протеини са животинските продукти – месо, сирене, мляко, яйца и др. В действителност, конопените семена са богат питателен източник на протеин, който се усвоява много лесно от организма в естественото си сурово състояние.

Представяме ви някои от предимствата за здравето, ако включите тази вкусна супер храна в диетата си:

Подобрява работата на сърцето и понижава кръвното налягане – високото кръвно налягане е сигурен знак, че сърцето ви се претоварва, от това постоянно да изтласква кръвта, през кръвоносните съдове. Клиничните проучвания показват, че продуктите съдържащи коноп намаляват възпаленията и подобряват кръвообращението. По този начин кръвта преминава по-лесно през артериите и намаля част от напрежението върху сърцето.

Подобрява храносмилането – фибрите и наситените мастни киселини, съдържащи се в конопа, оказват изключително благоприятно въздействие върху червата.

Подпомага свалянето на излишните килограми – конопа е толкова хранителен, че дори в малки количества ще ви засити поне за няколко часа. Той доставя на организма достатъчно есенциални мазнини и други хранителни вещества, което го превръща в едно от най-добрите средства за поддържане на стройна фигура.

Поддържа здравословните нива на холестерола – естествените мазнини и хранителни вещества в конопа ни помагат да поддържаме балансирани нивата на холестерола.

Поддържа нивата на кръвната захар – нивото на кръвната захар играе ключова роля за предпазването на организма от редица сериозни болести.

Екологични ползи от конопа

Конопа има редица приложения, които щадят околната среда. Това ни позволява да живеем в хармония с околната среда и екосистемите, от които сме силно зависими. Конопа е най-старата и използвана растителна култура в света. Известни са повече от 25 000! различни приложения на конопа. Конопа има потенциала да замени всички основни невъзобновяеми суровини. Конопените влакна са по-силни и гъвкави от всички останали растителни влакна, включително памук и дърво. Освен това конопа може да замени петролни продукти, като пластмасите.

Конопа израства напълно само в рамките на около 100 дни, което го прави отличен заместител на дърветата, особено що се отнася до хартиените изделия. Хартията направена от коноп е много по-здрава и издръжлива от хартията направена от дървесина.

Конопа се използва при производството на банкнотите на всички водещи валути по света. Той расте навсякъде и не изисква обработка с пестициди, хербициди или фунгициди. Изследванията показват, че конопените растения могат да извлекат тежките метали от замърсени почви. Освен това те добавят хранителни вещества в почвата, които останалите растения не могат да доставят.

Био горивото от коноп не съдържа сяра и може да се използва като ефективен и относително чист източник на енергия.

Всички гореизброени факти показват недвусмислено колко важна култура е конопа и колко подценени са нейните уникални свойства и приложения.