Контакти 0898/549276
Лицензиран холистичен кабинет „Биомедикал - Д-р Делчева“

Какви ползи за здравето носят портокалите?

“Портокалите засилват емоциите, насърчават общото чувство за радост, благополучие и щастие.“ – Тае Юн Ким

Кой не обича да си похапва вкусни и сочни портокали? Те са много популярни сред спортистите и физически активни хора, тъй като носят прилив на енергия. Коледно-новогодишните празници са сезона на портокалите и всеки се тъпче с тях до насита. Добре е обаче през цялата година да си похапвате по 1-2 портокала на ден, за енергизиране и освежаване на тялото.

Ето някои от основните ползи за тялото, които носят портокалите:

Имат превантивно действие срещу раковите заболявания – портокалите са богати на цитрусови лимоноиди, за които е доказано, че се борят с редица разновидности на рак, включително рак на кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво.

Предпазват бъбреците от болести – редовната консумация на портокалов сок предотвратява бъбречните заболявания и намалява риска от камъни в бъбреците. Пийте сок в умерени количества, тъй като високото съдържание на захар в плодовия сок може да предизвика кариеси и повишаване на киселинния баланс в устата, което от своя страна да повреди емайла на зъбите.

Намалява риска от рак на черния дроб – според едно японско проучване консумирането на портокали намалява риска от рак на черния дроб. Това най-вероятно се дължи на богатите на Витамин А съединения, известни като каротеноиди.

Понижава холестерола – портокалите са пълни с разтворими фибри, което ги прави много полезни за понижаване нивата на холестерола.

Подобрява здравето на сърцето – портокалите съдържат големи количества калий, който подпомага функциите на сърцето. Ниските нива на калий в организма водят до нарушения в сърдечния ритъм, известни като аритмия.

Намаляват риска от заболявания – портокалите съдържат много Витамин С, който предпазва клетките и неутрализира свободните радикали. Точно свободните радикали са отговорни за редица хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и рак.

Подпомагат борбата с вирусни инфекции – проучванията показват, че изобилието от полифеноли в портокалите предпазват организма от вирусни инфекции.

Помагат при запек – портокалите са пълни с хранителни фибри, които стимулират храносмилателните сокове и облекчават запека.

Подпомагат зрението – портокалите са богати на каротиноиди. Тези съединения се превръщат във Витамин А и предпазват очите от макулна дегенерация.

Регулират високото кръвно налягане – флавоноида хеспертин и магнезия, които се съдържат в портокалите съдействат за поддържането на кръвното налягане в здравословни граници.

Защитават кожата – портокалите съдържат бета-каротин, мощен антиоксидант, който защитава клетките от увреждане, предпазва кожата от свободните радикали и забавя признаците на стареене.

Подобряват алкалния баланс на тялото – портокалите съдържат много алкални минерали, които подпомагат алкалния баланс на тялото, след като се усвоят. По това те си приличат с лимоните, които са една от най-добрите алкални храни.

Интересни факти за портокалите:

  • Портокалите са най-разпространената цитрусова култура в срета.
  • Бразилия е най-големия производител на портокали в света.
  • Всяка година в Америка се отглеждат около 25 милиарда портокали.
  • През 18-ти век британските моряци носели кисело зеле и цитрусови плодове на корабите, за предотвратяване на скорбут.
  • Щата Флорида произвежда около 70% от всички портокали в САЩ, като 90% от продукцията отива за производството на сок.
  • Аромата на портокал е третия най-любим в света, след шоколада и ванилията.

Кратка история на портокалите

Родината на портокалите е Югоизточна Азия, Североизточна Индия и южните части на Китай. За пръв път цитрусовите плодове се култивират в Китай около 2500г. пр. н.е. През I-ви век римляните пренесли млади портокалови дръвчета от Индия в Рим. Някъде по това време започнало отглеждането на културата в Северна Африка. През 1493г. Христофор Колумб пренесъл портокалови дръвчета на остров Хаити, където били засети първите портокалови овощни градини в Америка. До 1518г. портокалите вече били разпространени в Панама, Мексико и Бразилия. Първите портокалови дръвчета в САЩ били засадени през 1513г. във Флорида от испанския изследовател Хуан Понсе Де Леон.

Избор и съхранение

В северното полукълбо сезона на портокалите започва през октомври и продължава до февруари. Избирайте си свежи плодове, които са твърди, но все пак поддават на лек натиск. Свежите портокали имат ярки цветове, без бразди по кората и изглеждат по-тежки за размера си. Избягвайте прекалено меките портокали с петна и мухъл. Портокалите могат да се съхраняват на стайна температура около една седмица. В хладилник запазват своята свежест до две седмици. Съхранявайте портокалите на прохладно място без много влага, тъй като по тях много лесно се образува мухъл.

За какво трябва да внимавате

Портокаловите плантации често се третират с инсектициди, затова е много важно да измиете кората на портокала, преди употреба. Ако сте много податливи на хранителни заболявания е добре да избягвате пиенето на пресен сок от портокал, тъй като може да съдържа бактерии и е по-добре да консумирате само пастьоризирани сокове.